Etusivu / Vuosikertomus 2014 / Tilinpäätös 2014
Hallituksen puheenjohtajan katsaus

Tero Nissinen vuosikertomus.jpgVuosi 2014 oli yhdistyneen Lapin ammattikorkeakoulun ensimmäinen varsinainen toimintavuosi. Uusi ammattikorkeakoulu sai hyvän startin taipaleelleen niin toiminnallisesti kuin taloudellisestikin. Vetovoima ja hakijamäärät olivat yhteensä paremmat kuin entisissä erillisissä ammattikorkeakouluissa. Myös tilikauden taloudellinen tulos oli selvästi positiivinen vahvistaen tärkeällä tavalla yhtiön kassaa, mikä helpottaa tulevien vuosien alentuvan rahoituksen kohtaamista merkittävästi. Hyvä taloudellinen suoriutuminen viime vuonna varmistaa lisäksi kykymme kehittämiseen, TKI-hankevolyymin ylläpitämisen ja riittävän kyvyn investoida koulutuksen puitteisiin kilpailukykymme ylläpitämiseksi.

Uuden luominen on aina haastava prosessi, varsinkin kahden erillisen organisaation fuusiointi yhdeksi kokonaisuudeksi. Vaikka uuden organisaatiokulttuurin luominen on vuosia kestävä projekti, on uuden korkeakoulumme liikkeelle lähtö ollut jopa hämmästyttävän nopea ja sulava. Johto, henkilöstö ja opiskelijat ovat tehneet hienon ja suuren työn, jotta tämä vaikuttava kehityskulku on ollut mahdollista. Olemme tehneet historiallisia liikkeitä myös koko ammattikorkeakoulukenttää tarkastelleen, josta olemmekin saaneet tunnustusta ja tukea niin opetus- ja kulttuuriministeriöltä kuin muilta sidosryhmiltämmekin. Lappilainen rohkeus tehdä ennakollisia ja omaehtoisia koviakin ratkaisuja ammattikorkeakoulutuksen kehittämiseksi ja turvaamiseksi kovien leikkauspaineiden keskellä on jo nyt kantanut hedelmää. Voimme olla tekemistämme ratkaisuista ylpeitä.

Korkeakoulutuksen kenttä on todennäköisesti jatkossakin muutoksen kourissa, kuten yhteiskunta laajemminkin. Kilpailussa ja rahoituksessa pärjääminen vaatii meiltä entistä kovempaa juoksemista, jotta keskeisissä tuloksellisuuden tavoitteissamme voidaan onnistua. Arktisuudesta elinvoimaa -strategiamme perusteellinen jalkauttaminen läpi koko koulun on keskeistä tuloksen tekemisessä. Menestyksellinen vuosi 2014 valoi runsaasti uskoa tekemiseemme ja kykyymme pärjätä myös tulevaisuudessa. Tästä haluan kiittää mitä lämpimimmin henkilökuntaamme, opiskelijoita, asiakkaita, omistajia ja hallituksen jäseniä sekä kaikkia yhteistyökumppaneita. Olemme totisesti Pohjoista tekoa!

Tero Nissinen
hallituksen puheenjohtaja

Tase ja tuloslaskelma